Projecten - Groot/Detailhandel

Date:03 september, 2019

Hotel ‘Breeze’, Amsterdam

Aan de oever van het IJmeer, te midden van het Havenkwartier in Amsterdam IJburg, is het eerste nearly zero-energy hotel van Nederland ontwikkeld. Dit hotel van 36 meter hoog, genaamd ‘Breeze’, bestaat uit 198 hotelkamers, een restaurant, skybar en fitness. Het ontwerp van dit hotel sluit volledig aan op duurzame ecotechniek en is inmiddels volledig in gebruik genomen.

Hotel Breeze is het eerste slimme hightec hotel met een zeer hoge duurzaamheidsambitie. Het hotel is een zogeheten nearly zero-energy building op basis van het Earth, Wind & Fire (EWF) concept. De combinatie van het slim gebruik maken van de natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde maakt dat het hotel zichzelf grotendeels kan voorzien in energie, kan verwarmen en koelen.

De belangrijkste elementen van het EWF-concept zijn de zonnepanelen op de gevel en het dak, de klimaatcascade, de zonneschoorsteen en de powerfaçade. De klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar, deze zorgt dus voor koeling, bevochtiging en reiniging van de lucht. De zonneschoorsteen op het zuiden is een schacht waarin de zonnewarmte geoogst wordt om het gebouw en het tapwater op te warmen. Tevens zorgt deze zonneschoorsteen voor ventilatie. De duurzame powerfaçade met fotovoltaïsche cellen op de gevel en het dak verzorgen groene elektriciteit. De architectuur geeft daarmee een strak en modern karakter weer.

Daarnaast wordt het hotel zo duurzaam mogelijk ingericht, bijvoorbeeld door toepassing van water- en energiebesparende apparaten en voorzieningen. De toepassing van het EWF-concept zorgt niet alleen voor het optimaal opwekken van groene energie maar het creëert ook aangename hotelkamers én bedrijfsruimtes in Hotel Breeze. Kortom: de duurzaamheid van dit hotel prikkelt alle zintuigen!

De ontwikkeling van het Hotel ‘Breeze’ is een samenwerking tussen de Dutch Green Company en Borghese Real Estate.